Tuesday 11 August 2015

Penjagaan Diri & Kediaman dari Gangguan Makhluk Halus


    
Penjagaan Diri & Kediaman dari Gangguan Makhluk Halus.


1. Lafazkan assalamualaikum dan Bismillah sebelum melangkah masuk ke dalam rumah. Begitu juga ketika menutup pintu apabila keluar dari rumah. Sebab syaitan yg memecah belahkan keamanan keluarga sentiasa menunggu peluang untuk masuk ke kediaman kita. Lebih bagus memberi salam setiap kali masuk ke mana2 pintu ( kecuali bilik air) sebab port-port syaitan kbiasaannya di pintu-pintu.

2. Selalu melazimi membaca dn memasang ayt suci alquran di rumah.

3. Gunakan semua bilik yg ada dlm rumah.

4. Tutup tong sampah dan jangan biar sampah berteraburan spt tulang dll sbb tu semua makanan jin.

5. Sebelum maghrib tutup semua pintu dan tingkap. Malam-malam, sila elakkan buka pintu atau tingkap sbb angin malam tak elok untk bdn dan kebiasaan sihir dihantar menggunakan jin dan 'kenderaan' jin adalah angin.

6. Angkat baju diampaian sebelum maghrib. Yang ini berkait dgn sihir melalui angin. Sesetengah alim ulama akan basuh semula baju yg terhampar pd waktu mghrib dan ke atas.

7. Kalau orang yg tidur mengigau sentuh dan kejut dia.

8.Tidur dalam keadaan mengiring ke kanan. Kalau tidur telentang, letak bantal ats bdn. Orang perempuan bila tidur rambut kene letak bawah kepala, ( jangan lepaskan ke atas bantal.)

9.Bagi rumah yg pintu2nya berhadapan dgn pintu-pintu lain, tutup salah satu dan buka salah satu. Sbb pintu2 yg saling berhadapan boleh jd laluan makhluk halus

10. Kalau terlupa bagi slm masa masuk rumah, keluar semula dan masuk balik dgn bagi salam.

11.Elakkn ketawa dan bersedih yang berlebihan.

12. Elakkan duduk di pintu

13. Selalu2 baca surah Al~Baqarah.

14. Selalu alih-alihkan barang dlm rumah. Jaga suasana baik dlm rumah, jangan buat perkara lalai sebab benda-benda macam ni yg tarik perhatian makhluk halus. Jin/syaitan suka berdampingan dgn manusia yg kelalaian.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...